Pyszny gulasz z dyni o intensywnie pomarańczowym kolorze, pachnący korzennymi przyprawami. Świetnie rozgrzewa organizm, jest lekkostrawny, idealny na kolację czy późny obiad.
Ja w tym gulaszu użyłam zamiast przypraw gotowego korzennego sosu i pasty paprykowej. Oba produkty idealnie sprawdzają się jako dodatki takich warzywnych, jesiennych gulaszy.
-650 g dyni hokkaido po obraniu
-200 g marchwi
-1 duża cebula
-3 ziemniaki ok. 330 g
-1 jabłko ok.230 g
-garść zielonego groszku mrożonego
-3 gałązki tymianku
-150 sosu pomidorowego Barilla z czosnkiem, czerwonym winem i ziołami
-200 ml wody gorącej
-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka pasty paprykowej lub papryki słodkiej w proszku
-200 ml sosu korzennego lub przyprawy: 1 łyżka posiekanego imbiru świeżego, 6 cm kory cynamonu, 2 papryczki chili lub suszone płatki chili, 3 goździki, 1 łyżeczka kurkumy,1 łyżeczka pieprzu kolorowego
-1 łyżeczka cukru
-sól do smaku
Dynię, ziemniaki, cebulę i jabłko pokroić w grubą kostkę, marchewkę w krążki.
Jeżeli nie macie sosu korzennego to:
na szerokim i głębokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć przyprawy korzenne; imbir, pokruszoną korę cynamonu, goździki, posiekane papryczki bez nasion, kurkumę i pieprz. Przyprawy smażyć krótko do uwolnienia zapachu, dodać cebulę, smażyć do zrumienienia. Natomiast ja, będąc w posiadaniu takiego sosu, zaczynałam gulasz od razu od podsmażania cebuli. Następnie dodać marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, smażyć chwilę mieszając delikatnie, podlać gorącą wodą ( 400 ml ), dodać groszek, gałązki rozmarynu, cukier, sól i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Ponieważ ja podlewam gulasz sosem korzennym, wody dodaję 200 ml.
Sos pomidorowy rozmieszać z pastą paprykową lub papryką w proszku. Dodać do miękkich warzyw i dusić jeszcze 5 minut delikatnie mieszając.
Po tym czasie gulasz jest gotowy do podania.
Z dynią biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
UsuńŚliczny kolor :) danie idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńO tak, kolor piękny :) Idealnie oddaje kolory złotej polskiej jesieni :)
UsuńZdrowo i znakomicie to wygląda 😉👌 Fantastyczne danie na jesienno-zimowe pory roku 😉👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz wspaniałego dnia 🙋♂️🤗
Patryk
Dziękuję i udanego wypoczynku wśród znajomych i rodziny, pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszny, oryginalny i bardzo pożywny gulasz <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń🤗☺
Usuń