Składniki:
-260 g ugotowanego brokułu i kalafiora ( waga razem )
-60 g lenczu lub innej wyrazistej wędliny
-50 g papryki białej ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
-jedno jabłko ( ok. 120 g )
-jedno jajko ugotowane na twardo
-ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-kilka kropel soku z cytryny
-po szczypcie: soli, cukru i pieprzu
Brokuł i kalafior gotowałam w wodzie z odrobiną cukru i soli, tak, aby pozostały chrupiące. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia i odparowania wody. Następnie podzieliłam na bardzo drobne różyczki.
Lencz, paprykę, jabłko i jajko pokroiłam w drobną kosteczkę.
Wszystkie warzywa połączyłam w misce, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam starty na drobnej tarce czosnek, majonez, sól, cukier, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałam.
Sałatka powinna postać co najmniej pół godziny w lodówce, aby smaki dobrze się zintegrowały.
To połączenie smaków i kolorów jest niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Miło mi, dziękuję :)
Usuń😋👌🍵
OdpowiedzUsuń🖐
Usuń