Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 października 2022

Pieczone skrzydełka w wyrazistej marynacie

Niedzielne obiady zawsze planuję co najmniej dzień wcześniej.
Niedziela to relaks i odpoczynek, więc najlepiej przygotować sobie dowolne mięso w marynacie w sobotni wieczór i włożyć na drugi dzień do piekarnika. W tym czasie można przygotować 
ulubioną surówkę, ugotować ziemniaki czy upiec frytki w piekarniku. Reszta dnia to już tylko odpoczynek 😊




Składniki:
-1 kg skrzydełek
Marynata:
-2 łyżki keczupu łagodnego
-2 łyżki majonezu
-3 łyżeczki musztardy francuskiej
-1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
-szczypta ostrej papryki
-szczypta soli

Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki ( można wykorzystać do wywaru na bulion )
W głębokiej misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy skrzydełka i mieszamy dokładnie, odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.
Przed włożeniem do piekarnika, skrzydełka po wyciagnięciu z lodówki. powinny nabrać temperatury pokojowej.
Przekładamy wraz z marynatą na żaroodporne naczynie, podlewamy niewielka ilością wody, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pod przykryciem, na ok. pół godziny. Po czym odkrywamy naczynie, zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy do pożądanego zrumienienia. W trakcie pieczenia można każde skrzydełko skropić odrobiną maggi. Nabiorą wtedy ładnego koloru i smaku. 
Gotowe skrzydełka podałam z tłuczonymi ziemniakami z wody i ćwikłą z dużą ilością chrzanu.


6 komentarzy:

  1. Pyszny obiad, takie skrzydełka zawsze wszystkim smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię skrzydełka. A Twoja wersja ich podania jest bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniam, przepysznie Twoje pieczone skrzydełka wyglądają 😋👌 Bardzo podoba mi się Twój sposób na przyrządzenia marynaty. Dziękuję serdecznie za to, że dzielisz się z nami takimi ciekawymi przepisami kulinarnymi 🙂👍

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 🤗🙋‍♂️
    Patryk

    OdpowiedzUsuń