Niedzielne obiady zawsze planuję co najmniej dzień wcześniej.
Niedziela to relaks i odpoczynek, więc najlepiej przygotować sobie dowolne mięso w marynacie w sobotni wieczór i włożyć na drugi dzień do piekarnika. W tym czasie można przygotować
ulubioną surówkę, ugotować ziemniaki czy upiec frytki w piekarniku. Reszta dnia to już tylko odpoczynek 😊
-1 kg skrzydełek
Marynata:
-2 łyżki keczupu łagodnego
-2 łyżki majonezu
-3 łyżeczki musztardy francuskiej
-1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
-szczypta ostrej papryki
-szczypta soli
Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki ( można wykorzystać do wywaru na bulion )
W głębokiej misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy skrzydełka i mieszamy dokładnie, odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.
Przed włożeniem do piekarnika, skrzydełka po wyciagnięciu z lodówki. powinny nabrać temperatury pokojowej.
Przekładamy wraz z marynatą na żaroodporne naczynie, podlewamy niewielka ilością wody, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pod przykryciem, na ok. pół godziny. Po czym odkrywamy naczynie, zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy do pożądanego zrumienienia. W trakcie pieczenia można każde skrzydełko skropić odrobiną maggi. Nabiorą wtedy ładnego koloru i smaku.
Gotowe skrzydełka podałam z tłuczonymi ziemniakami z wody i ćwikłą z dużą ilością chrzanu.
Pyszny obiad, takie skrzydełka zawsze wszystkim smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :)
UsuńBardzo lubię skrzydełka. A Twoja wersja ich podania jest bardzo smakowita.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu, pozdrawiam :)
UsuńMniam, przepysznie Twoje pieczone skrzydełka wyglądają 😋👌 Bardzo podoba mi się Twój sposób na przyrządzenia marynaty. Dziękuję serdecznie za to, że dzielisz się z nami takimi ciekawymi przepisami kulinarnymi 🙂👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 🤗🙋♂️
Patryk
Dziękuje za miły komentarz, pozdrawiam :)
Usuń