Bardzo aromatyczny sos słodko - ostry, pachnący cynamonem, goździkami i świeżym imbirem, z ostrą nutą papryczki chili.
Taki sos pasuje do zimnych mięs czy pasztetów. Znakomicie będzie się również komponował w połączeniu z krewetkami. Może również stanowić dodatek do orientalnej zupy. Polecam 😊
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
-2 kg pomidorów
-2 łyżki oleju
-1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
-1 kawałek kory cynamonu ( 6 cm )
-5 g płatków chili lub 2 suszone papryczki chili
-5 goździków
-1 łyżeczka kurkumy
- 5 łyżeczek cukru
-3 łyżki białego wytrawnego wina
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki lub ósemki i usunąć gniazda nasienne.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć imbir, pokruszony na kawałki cynamon, kurkumę, goździki i płatki chili lub posiekane papryczki.
Smażyć minutę, dodać pomidory. Dusić 40 min. często mieszając.
Następnie przetrzeć przez sito, przełożyć powtórnie do rondla, dodać wino i cukier, gotować bez przykrycia jeszcze 25 min.
Gorącym sosem napełniać słoiki, zamknąć od razu nakrętką, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz