łyżka = 15 ml
szklanka = 250 ml
Składniki:
-1 i 1/2 kg dojrzałych pomidorów
-1 kg czerwonej papryki
-1 kg jabłek
-1-3 łyżki cukru ( w zależności od słodkości jabłek )
-1 łyżka soli
-1 i 1/2 szklanki oleju
-2 duże główki czosnku
-szczypta pieprzu cayenne
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do wysokiego rondla i pod przykryciem gotować na niedużym ogniu.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do szerokiej patelni, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem dusić.
Kiedy jabłka się rozgotują połączyć je w rondlu z pomidorami i dalej gotować na wolnym ogniu często mieszając.
Jeżeli Wasze pomidory będą mieć dużo wody to należy gotować bez przykrycia, aby ją odparować.
Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Patelnię, na której dusiły się jabłka, wyczyścić, dobrze rozgrzać pół szklanki oleju i krótko, partiami, podsmażać paprykę mieszając.
Ja ilość papryki podzieliłam do smażenia na trzy porcje. W momencie, kiedy wrzucicie całość papryki będzie się ona dusić, a nie smażyć. Każdą porcje podsmażonej papryki przekładamy do rondla z pomidorami i jabłkami. Dodać sól, cukier i gotować razem 40 min. często mieszając.
Po tym czasie trochę przestudzić i zmiksować blenderem na gładki sos.
Następnie dodać resztę oleju, starty na tarce czosnek, zamieszać wszystko za pomocą rózgi i gotować jeszcze 15 min. Częste mieszanie sprawi, że sos połączy się ładnie z olejem.
Na koniec doprawić pieprzem cayenne.
Gorący sos przekładać do słoików, nałożyć od razu nakrętki i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz