Rozgrzewająca, sycąca, poprawiająca trawienie, wspomagająca detoksykację organizmu. To tylko kilka zalet jakie wynikają ze spożywania dań z kaszy jaglanej. Przede wszystkim polecana dla osób, które nie tolerują glutenu. Polecam wszystkim przygotowywanie dań z jej wykorzystaniem. Szczególnie o tej porze roku, kiedy to mamy coraz więcej chłodnych dni.
-50 g kaszy jaglanej
-jedna nieduża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 papryka czerwona
-1papryka biała
-1cukinia ok. 200 g
-przecier pomidorowy
-sos paprykowy - opcjonalnie
-ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia
-zielenina: szczypiorek, pietruszka
-sól i pieprz do smaku
-olej do podsmażania
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę lub paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a obrany czosnek w plasterki.
Nie obierać cukinii, przekroić wzdłuż na pół, następnie w pół plasterki.
Niewielką ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni, dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Następnie dodawać kolejno:
kaszę jaglaną- chwilę podsmażać z cebulą i czosnkiem mieszając,
następnie paprykę, podsmażać do zeszklenia mieszając, cukinię, podlać ciepłą wodą tak, aby całkiem nie zakryć warzyw. Posolić do smaku, dodać świeże lub suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu do miękkości kaszy ( ok.15 min )
Dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego lub domowego keczupu i dwie łyżki sosu paprykowego - opcjonalnie. Chociaż muszę powiedzieć, że ten sos bardzo podnosi walory smakowe potrawy.
Odkryć pokrywkę, doprawić pieprzem, chwilę jeszcze wszystko dusić. Gotowe danie zdjąć z ognia, dodać posiekany szczypiorek i pietruszkę, wymieszać delikatnie.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do pieczonego lub grillowanego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz