Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 13 września 2021

Sok-syrop z malin

Soki owocowe to zdrowe i orzeźwiające napoje o dużej wartości odżywczej. Są bogate w witaminy i mają piękny aromat. Można je podawać bez rozcieńczenia lub z wodą przegotowaną czy mineralną. Znakomicie gaszą pragnienie. Można je dodawać do mleka czy kefiru, jak również wykorzystywać do sporządzania galaretek, kisieli czy kremów owocowych.




-1 kg malin
-400-700 g cukru

Bardzo dojrzałe owoce przebrać, oczyścić i delikatnie umyć jeżeli jest taka potrzeba. Przesypać cukrem i pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin w ciepłe miejsce, aż puszczą sok. Następnie podgrzać do wrzenia i odcedzić sok. 
Gorący sok wlewać do wyparzonych wcześniej słoików lub butelek. Od razu zamykać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  
Pozostałe po odcedzeniu soku owoce można  pasteryzować w słoikach i dodawać w zimie do kompotów czy herbaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz