Takie małe, a dają popalić! 😀 Ostre małe papryczki, nadziane wyrazistym ziołowym twarożkiem mogą być traktowane jako przekąska, np. do lampki wytrawnego wina czy przystawka zaostrzająca apetyt przed głównym daniem.
-kilka małych papryczek ostrych
-świeże gałązki tymianku i oregano
-czosnek
-olej lub oliwa z oliwek
Farsz:
-twaróg półtłusty 250 g
-pól ogórka sałatkowego
-kilka rzodkiewek
-1 łyżka świeżych listków oregano
-1 łyżka świeżych listków tymianku
-garść drobno posiekanej natki pietruszki
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Papryczki umyć, odciąć ogonki i czubkiem noża delikatnie usunąć gniazda nasienne.
W garnku zagotowujemy wodę i blanszujemy papryczki ok. 3 minut, po czym łyżką cedzakową wyciągamy i wkładamy na chwilę do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć skórkę.
Na dno słoika włożyć gałązkę świeżego tymianku, oregano i dwa ząbki czosnku, ułożyć ściśle papryczki i zalać całkowicie olejem lub oliwą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie naszych papryczek-przez kilka tygodni lub miesięcy- należy wcześniej obgotować je w mieszance wody z octem, a następnie marynować w ziołowym oleju.
Przygotować ser: twaróg wyłożyć na głęboką miskę, dodać starty na tarce o najmniejszych oczkach obrany ze skórki ogórek wraz z sokiem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować.
Rzodkiewkę również zetrzeć na tarce, a czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli, dodać do twarogu wraz z posiekanymi ziołami.
Posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie wszystko wymieszać.
Papryczki osączyć z oleju, każdą wypełnić twarogowym farszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz