Składniki:
-1,5 kg pomidorów ( dojrzałych)
-1 kg papryki czerwonej (słodkiej )
-główka czosnku
-2 cebule
-2 cebule
-1/2 szklanki oleju
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
przyprawy do słoika:
-po jednym liściu laurowym
-po 2 ziela angielskie
-po 3 ziarna pieprzu
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
przyprawy do słoika:
-po jednym liściu laurowym
-po 2 ziela angielskie
-po 3 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Z pomidorów usunąć skórkę. Najłatwiej jest to wykonać zalewając pomidory na 1 minutę wrzątkiem, a następnie przelewając na sicie zimną wodą. Pokroić na cząstki, usuwając twardy środek, wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować. Przelać do szerokiego rondla i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do odparowania nadmiaru wody.
Paprykę umyć, wysuszyć. Wysmarować blachę do pieczenia odrobiną oleju, ułożyć na niej papryki w całości i piec 30 - 40 minut, w zależności od wielkości, w piekarniku nagrzanym do 200°. Po czym odstawić paprykę do wystudzenia. Następnie obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem, nie rumienić.
Paprykę wraz z czosnkiem i cebulą oraz olejem zmiksować. Dodać do gotujących się pomidorów. Dokładnie wymieszać. Jeżeli jeszcze z pomidorów nie odparowała cała woda, gotujemy wszystko razem do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy przyprawy, wypełniamy sosem do wysokości 3/4, zakręcamy nakrętkami i pasteryzujemy 25 minut. Po czym odwracamy słoiki do góry dnem na kilka godzin i wynosimy do chłodnej spiżarni. Po otwarciu sos przechowywać w lodówce i zużyć w czasie 24 godzin.
Paprykę umyć, wysuszyć. Wysmarować blachę do pieczenia odrobiną oleju, ułożyć na niej papryki w całości i piec 30 - 40 minut, w zależności od wielkości, w piekarniku nagrzanym do 200°. Po czym odstawić paprykę do wystudzenia. Następnie obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem, nie rumienić.
Paprykę wraz z czosnkiem i cebulą oraz olejem zmiksować. Dodać do gotujących się pomidorów. Dokładnie wymieszać. Jeżeli jeszcze z pomidorów nie odparowała cała woda, gotujemy wszystko razem do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy przyprawy, wypełniamy sosem do wysokości 3/4, zakręcamy nakrętkami i pasteryzujemy 25 minut. Po czym odwracamy słoiki do góry dnem na kilka godzin i wynosimy do chłodnej spiżarni. Po otwarciu sos przechowywać w lodówce i zużyć w czasie 24 godzin.
Fantastyczny, w zimie super sie sprawdzi ;-D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny:)
UsuńBardzo lubię połączenie papryki z pomidorami w sosach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!"