Szukaj na tym blogu

środa, 7 sierpnia 2019

Sos z pieczonej papryki

Tak przygotowany sos w sezonie letnim jest smaczny i aromatyczny. Na pewno lepiej smakuje i pachnie niż te zakupione w sklepie 🙂 Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy i pełen witamin.  Może mieć wiele zastosowań: do spaghetti, do potrawki z ryżu, do gołąbków, a nawet może spokojnie zastąpić keczup. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do pracy 😊



Składniki:
-1,5 kg pomidorów ( dojrzałych)
-1 kg papryki czerwonej (słodkiej )
-główka  czosnku
-2 cebule 
-1/2 szklanki oleju
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
przyprawy do słoika:
-po jednym liściu laurowym 
-po 2 ziela angielskie 
-po 3 ziarna pieprzu

Przygotowanie:
Z pomidorów usunąć skórkę. Najłatwiej jest to wykonać zalewając pomidory na 1 minutę wrzątkiem, a następnie przelewając na sicie zimną wodą. Pokroić na cząstki, usuwając twardy środek, wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować. Przelać do szerokiego rondla i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do odparowania nadmiaru wody.
Paprykę umyć, wysuszyć. Wysmarować blachę do pieczenia odrobiną oleju, ułożyć na niej papryki w całości i piec 30 - 40 minut, w zależności od wielkości, w piekarniku nagrzanym do 200°. Po czym odstawić paprykę do wystudzenia. Następnie obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem, nie rumienić. 
Paprykę wraz z czosnkiem i cebulą oraz olejem zmiksować. Dodać do gotujących się pomidorów. Dokładnie wymieszać. Jeżeli jeszcze z pomidorów nie odparowała cała woda, gotujemy wszystko razem do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. 
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy przyprawy, wypełniamy sosem do wysokości 3/4, zakręcamy nakrętkami i pasteryzujemy 25 minut. Po czym odwracamy słoiki do góry dnem na kilka godzin i wynosimy do chłodnej spiżarni.  Po otwarciu sos przechowywać w lodówce i zużyć w czasie 24 godzin. 
Róbmy przetwory! 5.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenie papryki z pomidorami w sosach :)
    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!"

    OdpowiedzUsuń