Szukaj na tym blogu

czwartek, 8 sierpnia 2019

Owoce nasturcji w ziołowym oleju

Zastanawiałam się jak zachować smak tych owoców zamykając ich w słoiku i nie dodając octu. Cenię sobie bowiem ich naturalny smak. Postanowiłam więc ugotowane owoce zalać olejem, a dla podkreślenia smaku dodać tylko zioła. Dla mnie, bomba! Gorąco polecam 🙂👍



Składniki: 
-owoce nasturcji
-olej 
-tymianek
-estragon
-kolendra
-liść laurowy

 Owoce nasturcji zalać lekko osoloną wodą (na 1/2 l 1 łyżeczka), gotować 10 minut. Odcedzić i wystudzić. Na dno wyparzonego  i suchego słoiczka o poj.250 ml wsypać po 1/2 łyżeczki tymianku i estragonu oraz 4-5 ziaren kolendry, dodać liść laurowy i napełnić do wysokości 3/4 owocami nasturcji. Zalać owoce olejem (u mnie rzepakowy) tak, aby je dokładnie przykryć. Zakręcić słoiczek nakrętką i pasteryzować 25 minut.  Po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem, zostawić na kilka godzin do wystygnięcia i odstawić w chłodne miejsce.  
Róbmy przetwory! 5.

3 komentarze: