Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 sierpnia 2019

Keczup z cukini

W poszukiwaniu inspiracji na keczup z cukini przeczytałam wiele 
przepisów, jednak nie znalazłam takiego idealnego dla siebie. Stworzyłam więc swój przepis z dodatkami, które najbardziej trafiają w kubki smakowe mojej rodziny i znajomych 🙂 I udało się! Wszyscy ze smakiem zajadają się nim dodając do parówek czy  kanapek, a nawet do grillowanych mięs  🥩👍




Składniki:
- 1,5  do 2 kg cukini
-4 duże cebule 
-główka czosnku
-100 g koncentratu pomidorowego
-1 puszka pomidorów bez skórki
-1 ostra papryczka 
-2 łyżeczki curry
-1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej papryki
-1 łyżka soli
-2 szklanki cukru
-1 szklanka octu 10%
Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc. Następnie odlać nadmiar soku, przełożyc do szerokiego, głębokiego rondla. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 30 minut, często mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wydrążoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę ostrą. Gotować dalej 15 minut często mieszając. Odstawic z ognia do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę zmiksować blenderem. Przełożyć ponownie do garnka, dodać  zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i resztę przypraw. Gotować jeszcze, aż do uzyskania odpowiedniej gęstosci, pamiętajac o częstym mieszaniu. Można gorący keczup od razu wkładać do wyparzonych słoiczków i po założeniu nakrętki odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygniecia lub lekko wystudzony nastawic na 20 minut do pasteryzacji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz