Składniki:
-1 kg pomidorów
-1/2 kg kwaśnych jabłek
-2 małe cebule
-3 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki łagodnej musztardy
-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
-szczypta mielonego imbiru
-1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
-1 łyżeczka octu 10%
-sól do smaku
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe gniazda nasienne. Jabłka oraz cebulę obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet.
Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.
Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania.
Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut lub gotować w garnku wypełnionym wodą w temperaturze 90°C. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Po pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki, odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz