Szukaj na tym blogu

środa, 8 września 2021

Powidła ze śliwek węgierek

 Powidła to przetwory otrzymywane przez zagęszczenie całych lub rozdrobnionych owoców, bez cukru lub z małym jego dodatkiem, w zależności od stopnia kwasowości owoców oraz upodobań smakowych.
Na powidła przeznacza się owoce dojrzałe, bo wtedy zawierają najwięcej cukru. Jeżeli chodzi o śliwki to są idealne wtedy,  gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć.




Sposób wykonania:
Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika. 
Następnie śliwki gotować na słabym ogniu, często mieszając. Zapobiega to przypalaniu i pryskaniu, a przede wszystkim przyspiesza odparowywanie. Gdy masa staje się gęsta tak, że powidła spadają płatami z łyżki,  należy przełożyć je do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. 
Do powideł ze śliwek węgierek można dodać, krótko przed końcem gotowania, cukier w ilości 150 g na 1 kg śliwek.
Powidła można smażyć partiami nawet przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz