Niezwykle delikatne i proste klopsiki z wyrazistym sosem. Podsmażone na maśle pory podkręciłam suszonymi pomidorkami w oleju. Ten duet stworzył cudowny smak 😊 Do tego wystarczy podać aksamitne purre z ziemniaków, surówkę z marchewki i jabłka lub ćwikłę z chrzanem, i mamy pyszny obiad, polecam 😊
Składniki:
-1/2 kg mielonego mięsa z indyka
-łyżka suszonych pomidorów w oleju (paski)
-jeden duży por
-łyżka masła
-200 ml śmietany 18%
-łyżeczka słodkiej papryki
-2 łyżeczki czosnku staropolskiego (u mnie Prymat )
-kilka kropel maggi
-1 jajko
-czerstwa kajzerka
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa wraz z papryką, czosnkiem i maggi.
Mięso dobrze wymieszać na pulchną masę. Odstawić na godzinę do lodówki.
W szerokim rondlu rozgrzać masło z pomidorkami, dodać posiekaną białą część pora. Chwilę podsmażać, po czym podlać szklanką (250 ml) gorącej wody, zagotować.
Mokrymi dłońmi formować klopsy, układać w rondlu z porami, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut.
Płaską łyżkę mąki roztrzepać z niewielką ilością mleka i śmietaną, zalać klopsy, delikatnie zamieszać do zagotowania.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniaczanym purre i surówką z marchewki lub buraczkami.
Bardzo fajny przepis. Do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDziękuję z komentarz, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam takie klopsy. To świetne danie do domowego obiadu, ale również jest świetne do serwowania w zakładach żywienia zbiorowego. Doskonała robota 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗😘💖