Szukaj na tym blogu

wtorek, 19 marca 2024

Kruche babeczki

Chyba wszyscy są zwolennikami tych uroczych, rozpływających się w ustach, małych delicji 😊 Można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie: bitą śmietaną, galaretkami, owocami, kremami  czy po prostu dżemem. Ich wielkość może być również urozmaicona. Są takie na jeden kęs lub wyglądające jak małe torciki. Wszystko zależy od Waszych oczekiwań i inwencji twórczej 😊 Dziś przekazuje Wam przepis na podstawę babeczek czyli kruche ciasto. 

 

 

 


 

Składniki:

-300 g mąki pszennej

-200 g margaryny

-100 g cukru pudru

-2 żółtka

-1 op. cukru waniliowego

-szczypta proszku do pieczenia (na czubek łyżeczki ) 

Mąkę z margaryną posiekać nożem, następnie rozetrzeć dłońmi do konsystencji piasku, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.

Dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulkę.

Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. 

Oziębione rozwałkować na grubość pół cm i wykroić foremkami do babeczek krążki. Przycisnąć ciasto dobrze do dna i brzegu  foremek.

Ułożyć na blasze, piec w nagrzanym piekarniku w temp.  180 - 200 stopni, około 10-12 minut. Powinny uzyskać złoty kolor.

Wystudzone babeczki wypełnić ulubionym kremem, bitą śmietaną z owocami i galaretką lub ulubionym dżemem.

  

1 komentarz:

  1. Prosty i szybki do przygotowania deser. Koniecznie muszę spróbować zrobić taki kruchy spód na babeczki. Dzięki Ci za tę inspirację 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko 🤗😘💖

    OdpowiedzUsuń