Chyba wszyscy są zwolennikami tych uroczych, rozpływających się w ustach, małych delicji 😊 Można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie: bitą śmietaną, galaretkami, owocami, kremami czy po prostu dżemem. Ich wielkość może być również urozmaicona. Są takie na jeden kęs lub wyglądające jak małe torciki. Wszystko zależy od Waszych oczekiwań i inwencji twórczej 😊 Dziś przekazuje Wam przepis na podstawę babeczek czyli kruche ciasto.
Składniki:
-300 g mąki pszennej
-200 g margaryny
-100 g cukru pudru
-2 żółtka
-1 op. cukru waniliowego
-szczypta proszku do pieczenia (na czubek łyżeczki )
Mąkę z margaryną posiekać nożem, następnie rozetrzeć dłońmi do konsystencji piasku, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulkę.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Oziębione rozwałkować na grubość pół cm i wykroić foremkami do babeczek krążki. Przycisnąć ciasto dobrze do dna i brzegu foremek.
Ułożyć na blasze, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 - 200 stopni, około 10-12 minut. Powinny uzyskać złoty kolor.
Wystudzone babeczki wypełnić ulubionym kremem, bitą śmietaną z owocami i galaretką lub ulubionym dżemem.
Prosty i szybki do przygotowania deser. Koniecznie muszę spróbować zrobić taki kruchy spód na babeczki. Dzięki Ci za tę inspirację 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko 🤗😘💖