Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 marca 2024

Klopsy w sosie porowym z nutą suszonych pomidorów

Niezwykle delikatne i proste klopsiki z wyrazistym sosem. Podsmażone na maśle pory podkręciłam suszonymi pomidorkami w oleju. Ten duet stworzył cudowny smak 😊 Do tego wystarczy podać aksamitne purre z ziemniaków,  surówkę z marchewki i jabłka lub ćwikłę z chrzanem, i mamy pyszny obiad, polecam 😊



 

Składniki:

-1/2 kg mielonego mięsa  z indyka

-łyżka suszonych pomidorów w oleju (paski)

-jeden duży por

-łyżka masła 

-200 ml śmietany 18%

-łyżeczka słodkiej papryki

-2 łyżeczki czosnku staropolskiego (u mnie Prymat )

-kilka kropel maggi

-1 jajko

-czerstwa kajzerka

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa wraz  z papryką, czosnkiem i maggi.

Mięso dobrze wymieszać  na pulchną masę. Odstawić na godzinę do lodówki. 

W szerokim rondlu rozgrzać masło z pomidorkami, dodać posiekaną białą część pora. Chwilę podsmażać, po czym podlać szklanką (250 ml) gorącej wody, zagotować.

Mokrymi dłońmi formować klopsy, układać w rondlu z porami, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut.

Płaską łyżkę mąki roztrzepać z niewielką ilością mleka i śmietaną, zalać klopsy, delikatnie zamieszać do zagotowania.

Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ziemniaczanym purre i surówką z marchewki lub buraczkami.


 

 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie klopsy. To świetne danie do domowego obiadu, ale również jest świetne do serwowania w zakładach żywienia zbiorowego. Doskonała robota 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗😘💖

    OdpowiedzUsuń