Szukaj na tym blogu

wtorek, 26 marca 2024

Sałatka z jaj, pora i ziemniaka

Sałatka, która może być podana na śniadanie, kolacje czy mały poczęstunek dla gości. Może stanowić również przekąskę przed daniem głównym. W Święta Wielkanocne będzie wybitnie smakować podana ze śledziem, w towarzystwie  pieczonej białej kiełbasy lub z tradycyjnym schabowym 😊


 

Składniki:

-2 jaja ugotowane na twardo

-duży por 

-1 średniej wielkości ziemniak

- łyżka majonezu

-pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry

-łyżka majonezu   

-sól, pieprz

Nieobranego ziemniaka ugotować do miękkości, przelać lodowata wodą i obrać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Białą część pora pokroić w cienkie krążki, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.

Ziemniaka i jajka pokroić w grubszą kostkę, dodać  por, majonez, curry, doprawić solą i pieprzem,  wymieszać.

Przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Witam Cię serdecznie 🖐😊
    Bardzo wspaniała sałatka. Pożywna, prosta do przygotowania, a co najważniejsze, że jest różnokolorowa. I to jest najważniejsze w tym!
    Twoje przepisy są niesamowicie ciekawe, ale również wart wypróbowania.
    Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocno 😊🤗💖

    OdpowiedzUsuń