Szukaj na tym blogu

środa, 28 lutego 2024

Pierś z kurczaka z szynkowaru

Bardzo delikatna wędlina z kurczaka parzona w szynkowarze. Nie użyłam tutaj soli peklującej, ponieważ zrobiłam ją do szybkiego spożycia. Można też część takiej wędliny zamrozić na później. Natomiast jeżeli ma ona być przechowywana  dłużej, nawet zapakowana próżniowo, powinna leżakować w solance z peklosoli nawet kilka dni. 


 

Składniki:

-podwójna pierś z kurczaka (ok. 1,2 kg )

-sól

-pieprz

-siatka wędzarnicza  

 

Osuszoną  pierś z kurczaka oczyścić z ewentualnych kostek, chrząstek i błonek. Oprószyć z każdej strony solą i świeżo mielonym pieprzem. Ilość przypraw zależy od Waszych kubków smakowych. Ja użyłam malej ilości soli, ale nie żałowałam pieprzu. 

Odstawić, w szczelnie przykrytym garnku, w chłodne miejsce (najlepiej w lodówce) na dobę.

Odciąć odpowiedni kawałek siatki, zawiązać z jednej strony, włożyć mięso, dobrze, ściśle ułożyć, zawiązać drugi koniec i włożyć do szynkowaru. Jeszcze ugnieść dobrze ręką, założyć pokrywkę ze sprężyną. 

Wstawić do garnka z wodą  (wypełnionego do 3/4 wysokości) 

Parzyć w temperaturze wody 80°-85°C , aż do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 72°C .

2 komentarze: