Wątróbka nie należy do produktów ulubionych przez konsumentów. Jest jednak grupa smakoszy 😉 Ja chciałabym tym przepisem przekonać tych niezdecydowanych ☺️ Pasta ta jest delikatna w smaku, o aksamitnej konsystencji, z powodzeniem można ją podać na śniadanie, kolacje czy na Świątecznym stole 😊 Gama dodatków do niej jest nieograniczona. Możecie ją serwować ze świeżymi warzywami, sałatami, kiszonkami czy marynatami. Świetnie będzie się komponować z chrzanowym sosem. Polecam 😊
Składniki:
-500 g wątróbki z kurczaka
-jedna duża cebula
-3 jajka ugotowane na twardo
-łyżka majonezu
-łyżka musztardy
-garść posiekanego szczypiorku
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka masła
-sól, pieprz do smaku
Wątróbkę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie.
W garnku zagotować wodę, wrzucić wypłukaną i odcedzoną wątróbkę, parzyć przez 5 minut.
Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Wątróbkę odcedzić, ułożyć na podsmażonej cebuli, dusić pod przykryciem 10 minut.
Obrane jajka zetrzeć na tarce, dodać wystudzoną, posiekaną wątróbkę wraz z cebulą, zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Dodać majonez, musztardę, koperek, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Wspaniała pasta kanapkowa. Wątróbka to jedno z moich ulubionych podrobów. To cenne źródło żelaza (Fe), a dodatek sałatki z papryką sprawi, że żelazo łatwiej zostanie przyswojone, gdyż kwas askorbinowy (witamina C) ułatwia wchłanianie żelaza. Pasztety i pasy kanapkowe z wątróbki są wspaniałe. To idealny dodatek do kanapek 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko 🤗🥰😘💕
Dziękuję za podzielenie się cenną wiedzą dotyczącą właściwości zdrowotnych wątróbki i sposobu na lepsze przyswajanie żelaza w niej zawartego :) Pasta jest przepyszna, polecam i pozdrawiam :)
Usuń