Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 marca 2024

Pasta z wątróbki

Wątróbka nie należy do produktów ulubionych przez konsumentów.  Jest jednak grupa smakoszy 😉 Ja chciałabym tym przepisem przekonać tych niezdecydowanych ☺️ Pasta ta jest delikatna w smaku, o aksamitnej konsystencji, z powodzeniem można ją podać na śniadanie, kolacje czy na Świątecznym stole 😊 Gama dodatków do niej jest nieograniczona. Możecie ją serwować ze świeżymi warzywami, sałatami, kiszonkami czy marynatami. Świetnie będzie się komponować z chrzanowym sosem. Polecam 😊

 


 

Składniki:

-500 g wątróbki z kurczaka

-jedna duża cebula

-3 jajka ugotowane na twardo

-łyżka majonezu

-łyżka musztardy

-garść posiekanego szczypiorku

-1 łyżka oleju 

-1 łyżeczka masła 

-sól, pieprz do smaku

Wątróbkę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie.

W garnku zagotować wodę, wrzucić wypłukaną i odcedzoną wątróbkę, parzyć przez 5 minut.

Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. 

Wątróbkę  odcedzić, ułożyć na podsmażonej cebuli, dusić pod przykryciem 10 minut. 

Obrane jajka zetrzeć na tarce, dodać wystudzoną, posiekaną wątróbkę wraz z cebulą, zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Dodać majonez, musztardę, koperek, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Podawać po schłodzeniu w lodówce.


 

2 komentarze:

  1. Wspaniała pasta kanapkowa. Wątróbka to jedno z moich ulubionych podrobów. To cenne źródło żelaza (Fe), a dodatek sałatki z papryką sprawi, że żelazo łatwiej zostanie przyswojone, gdyż kwas askorbinowy (witamina C) ułatwia wchłanianie żelaza. Pasztety i pasy kanapkowe z wątróbki są wspaniałe. To idealny dodatek do kanapek 👍😊
    Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko 🤗🥰😘💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się cenną wiedzą dotyczącą właściwości zdrowotnych wątróbki i sposobu na lepsze przyswajanie żelaza w niej zawartego :) Pasta jest przepyszna, polecam i pozdrawiam :)

      Usuń