Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 marca 2024

Tort jojo

Jest to kolejny odkurzony ze starego zeszytu przepis. Tort składa się z trzech półkruchych blatów, przekładanych dżemem i kremem kawowym.  W oryginalnym przepisie występuje  dżem o dowolnym smaku, ja użyłam domowego z pigwy. Bardzo fajnie komponuje się z kawowym posmakiem. Dekoracja to już sprawa indywidualna. Do obsypania boków wykorzystałam pokruszone biszkopty, na wierzchu ułożyłam pasek z ziaren kawy, środek wypełniłam pokrojoną na kawałki  czekoladą z herbatnikami, dla przełamania koloru dodałam kilka truskawek z syropu. 


 

Składniki na ciasto:

-400 g mąki pszennej

-2 jaja

-150 g smalcu

-150 g cukru pudru

-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (łyżka =15 ml)

-2 łyżeczki (łyżeczka = 2 ml) proszku do pieczenia

-opakowane cukru waniliowego

-olejek rumowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do szerokiej miski, dodać cukier i pokrojony  na kawałki zimny smalec. Dłońmi rozetrzeć tłuszcz z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji, dodać śmietanę, cukier waniliowy, jajka i kilka kropel olejku. Zagnieść ciasto na gładka kulkę. Podzielić na 3 równe części. 

Dno tortownicy, o średnicy 23-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku 25-30 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Pozostałe dwie części ciasta upiec tak samo.


 

Krem:

-5 żółtek

-5 łyżek mocnego naparu  kawy

-250 g masła

-łyżeczka spirytusu lub rumu

-dowolny dżem lub powidło (gęsty, dobrej jakości)

- 5 łyżek cukru pudru

Żółtka utrzeć w rondelku z cukrem na kogel mogel, dodawać stopniowo zimny napar kawy, cały czas ucierać do wyczerpania.

Rondelek z masą zagotować na małym ogniu i cały czas mieszając gotować 10 minut, po czym wystudzić.

Utrzeć masło na puch (najlepiej tradycyjnie w makutrze) i wciąż ucierając dodawać masę jajeczno kawową.

Na koniec dodać kroplami alkohol.

Spodni blat tortu wyłożyć jedną trzecią części masy, środkowy dżemem, wierzchni i boki posmarować resztą kremu. 

Boki tortu obsypać drobno pokruszonymi biszkoptami.

Wierzch udekorować wg. uznania. 

Tortu nie należy przechowywać w lodówce, a raczej w chłodnej spiżarni, bowiem zbyt zimny będzie twardy.


 

 

2 komentarze: