Racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem. Zapach smażonego ciasta, słodki cukier puder czy mus owocowy, to wszystko przywołuje wspomnienia beztroski i dobrej zabawy 😊 Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i ten cudowny zapach! I jak ich nie kochać, spróbujcie, a przekonacie się, że są uzależniające 😊😍
Składniki:
- 250 g maki pszennej
-20 g drożdży
-50 g masła
-2 jajka
-50 g cukru kryształu
-250 ml słodkiego mleka
-szczypta soli
-olej do smażenia
-cukier puder, ulubiony dżem lub owoce
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, mąki i połową szklanki letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem i mleko z rozpuszczonym masłem, dodać szczyptę soli.
Wyrobić ciasto trzepaczką, aż dostanie pęcherzy. Powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
Na patelni rozgrzać dobrze olej w takiej ilości, aby sięgał do połowy racuchów.
Kłaść łyżką ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem, dżemem lub musem np. truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz