Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 marca 2024

Racuchy drożdżowe

 

Racuchy  kojarzą mi się z dzieciństwem. Zapach smażonego ciasta, słodki cukier puder czy mus owocowy, to wszystko przywołuje  wspomnienia beztroski i dobrej zabawy 😊  Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i ten cudowny zapach! I jak ich nie kochać, spróbujcie, a przekonacie się, że są uzależniające 😊😍


 

 

 

Składniki:

- 250 g maki pszennej

-20 g drożdży

-50 g masła

-2 jajka

-50 g cukru kryształu

-250 ml słodkiego mleka  

-szczypta soli

-olej do smażenia

-cukier puder, ulubiony dżem lub owoce


Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, mąki i połową szklanki letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.

Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem i mleko z rozpuszczonym masłem, dodać szczyptę soli.

Wyrobić ciasto trzepaczką, aż dostanie pęcherzy. Powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany.

Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.   

Na patelni rozgrzać dobrze olej w takiej ilości, aby sięgał do połowy racuchów.

Kłaść łyżką ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem, dżemem lub musem np. truskawkowym.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz