Sos chrzanowy to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych. Ma wszechstronne zastosowanie; do wędliny, zimnych mięs, pasztetów czy jajek. Taki sos można zrobić 2-3 dni przed podaniem, nabierze mocy chrzanu, polecam 😊
Składniki:
-1 łyżeczka masła
-1 łyżeczka maki pszennej
-1 szklanka (250 ml) śmietany 30-36 %
-1 korzeń świeżo tartego chrzanu
-sól, cukier
-sok z cytryny
-2 plasterki cytryny
-żółtko
Masło roztopić, zmieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną, zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać chrzan, sól i szczyptę cukru do smaku, podgrzać i szybko wymieszać z surowym żółtkiem.
Sos przełożyć do słoiczka, dodać plasterki cytryny (wcześniej umytej i sparzonej). Sos wystudzić, zamknąć wieczkiem, odstawić do lodówki. Można przechowywać 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz