Szukaj na tym blogu

piątek, 8 marca 2024

Świąteczny sos chrzanowy

Sos chrzanowy to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych. Ma wszechstronne zastosowanie; do wędliny, zimnych mięs, pasztetów czy jajek. Taki sos można zrobić 2-3 dni przed podaniem, nabierze mocy chrzanu, polecam 😊   



 

Składniki:

-1 łyżeczka masła 

-1 łyżeczka maki pszennej 

-1 szklanka (250 ml) śmietany 30-36 %

-1 korzeń świeżo tartego chrzanu

-sól, cukier

-sok z cytryny

-2 plasterki cytryny

-żółtko


 

Masło roztopić, zmieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną, zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać chrzan, sól i szczyptę cukru do smaku, podgrzać i szybko wymieszać z surowym żółtkiem.

Sos przełożyć do słoiczka, dodać plasterki cytryny (wcześniej umytej i sparzonej).  Sos wystudzić, zamknąć wieczkiem, odstawić do lodówki. Można przechowywać 2-3 dni.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz