Zupa z serii: co znalazłam w lodówce wrzuciłam do gara 😀Można by ją nazwać po prostu jarzynową 😉 Niby nic specjalnego, wydawałoby się po składnikach, ale jest jeden szczegół, który nadaje takiej zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Otóż każdy produkt najpierw podsmażam przed gotowaniem. W ten sposób wydobywam z każdego warzywa głębię smaku. Gotowane razem z ziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam 😊
Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę. Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany.
Składniki:
-5-6 niedużych ziemniaków
-1czerwona słodka papryka
-1ostra papryczka
-1 czerwona cebula
-3-4 ząbki czosnku
-kawałek zielonej części pora
-marchewka i pietruszka wielkości ok. 15 cm
-spora gałązka świeżego tymianku
-łyżka suszonego majeranku
-łyżeczka czosnku staropolskiego (ziołowego )
-łyżka suszonej jarzynki bez soli
-sól, pieprz do smaku
-kilka kropel maggi ( opcjonalnie )
-sos pomidorowy lub duży pomidor
-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-olej do podsmażania
-łyżka masła
-4 ziela angielskie
-4 liście laurowe
-szczypior
Przygotować warzywa:
-ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
-marchewkę i pietruszkę w kostkę, talarki lub półplasterki
-obraną cebulę w kostkę
-czosnek w cienkie plasterki
-z papryk usunąć gniazda nasienne pokroić w krótkie paseczki
-wypłukanego pora w talarki
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju.
Podsmażać kolejno:
-cebulę z czosnkiem i połową gałązki tymianku
-dodać papryki i por, podsmażać chwilę mieszając
Przełożyć do garnka na zupę.
Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażać mieszając ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą ( 1,5 l ) Dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę, gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Jeżeli zamiast sosu będziecie używać świeżego pomidora, to należy go najpierw sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy w trakcie gotowania.
Natomiast sos należy rozmieszać ze śmietaną, zahartować gorącym wywarem i doprawić zupę. Wsypać majeranek, czosnek staropolski, włożyć pozostałą gałązkę tymianku. Pozostawić zupę na minimalnym ogniu, tylko do podtrzymania temperatury, ok. 15 min.w celu zintegrowania się smaków. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i odrobiną maggi.
Na talerzu posypać posiekanym szczypiorem, udekorować gałązkami tymianku i jadalnymi kwiatami, smacznego 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz