Szukaj na tym blogu

wtorek, 19 września 2023

Wszystko Do Gara czyli Pyszna Zupa Jesienna

Zupa z serii: co znalazłam w lodówce wrzuciłam do gara 😀Można by ją nazwać po prostu jarzynową 😉 Niby nic specjalnego, wydawałoby się po składnikach, ale jest jeden szczegół, który nadaje takiej zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Otóż każdy produkt najpierw podsmażam przed gotowaniem. W ten sposób wydobywam z każdego warzywa głębię smaku. Gotowane razem z ziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam 😊


Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę.  Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany.



Składniki: 

-5-6 niedużych ziemniaków

-1czerwona słodka papryka

-1ostra papryczka

-1 czerwona cebula 

-3-4 ząbki czosnku

-kawałek zielonej części pora

-marchewka i pietruszka wielkości ok. 15 cm

-spora gałązka świeżego tymianku

-łyżka suszonego majeranku

-łyżeczka czosnku staropolskiego (ziołowego )

-łyżka suszonej jarzynki bez soli

-sól, pieprz do smaku

-kilka kropel maggi ( opcjonalnie )

-sos pomidorowy lub duży pomidor

-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

-olej do podsmażania

-łyżka masła 

-4 ziela angielskie

-4 liście laurowe

-szczypior

Przygotować warzywa: 

-ziemniaki obrać, pokroić w kostkę

-marchewkę i pietruszkę w kostkę, talarki lub półplasterki

-obraną cebulę w kostkę

-czosnek w cienkie plasterki

-z papryk usunąć gniazda nasienne pokroić w krótkie paseczki

-wypłukanego pora w talarki

Na dużej patelni rozgrzać  odrobinę oleju.

 Podsmażać kolejno:

-cebulę z czosnkiem i połową gałązki tymianku

-dodać papryki i por, podsmażać chwilę mieszając

Przełożyć do garnka na zupę.

Na tej samej patelni rozgrzać masło i podsmażać mieszając ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.

Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą ( 1,5 l ) Dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę, gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Jeżeli zamiast sosu będziecie używać świeżego pomidora, to należy go najpierw sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy w trakcie gotowania.

Natomiast sos należy rozmieszać ze śmietaną, zahartować gorącym wywarem i doprawić  zupę. Wsypać majeranek, czosnek staropolski, włożyć pozostałą gałązkę tymianku. Pozostawić zupę na minimalnym ogniu, tylko do podtrzymania temperatury, ok. 15 min.w celu zintegrowania się  smaków. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i odrobiną maggi. 

Na talerzu posypać posiekanym szczypiorem, udekorować gałązkami tymianku i jadalnymi kwiatami, smacznego 😋


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz