Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 czerwca 2023

Kurczak marynowany w jogurcie podany na purre z marchewki

Bardzo prosty przepis na aromatycznego i dietetycznego kurczaka. Idealne danie na niedzielny obiad. Marynata powoduje, że mięso jest kruche, a zarazem soczyste, delikatnie pachnie imbirem i czosnkiem. Do tego puszyste purre z marchewki i ugotowany ryż na sypko stanowią pyszne, lekkostrawne danie, polecam :) 


 

Składniki: 

-cały kurczak 

-duży jogurt naturalny

-4 ząbki czosnku 

-2 łyżki soku z cytryny 

-łyżeczka świeżo startego imbiru 

-szczypta mielonego ziela angielskiego

-sól, pieprz

-ulubione świeże zioła 

 Z kurczaka usunąć skórę i  podzielić   na 4 porcje.

Jogurt wymieszać  z solą i pieprzem (wg. smaku ), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim, imbirem i sokiem z cytryny.

W głębokiej misce wymieszać mięso z jogurtem, szczelnie przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia  wyłożyć do brytfanny wraz z marynatą. Piec 30-40 min. w temperaturze 180°C.

Upieczone mięso podawać z ryżem ugotowanym na sypko i purre marchewkowym

 

 

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne i pożywne danie na obiad 🙂👍 Prosto i smacznie, a zarazem zdrowo 🙂👍

    Pozdrawiam Cieplutko, serdecznie i od serca 😘💝
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo z miłą opinię, pozdrawiam :)

      Usuń