Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 czerwca 2023

Purre z marchewki

Uniwersalne purre marchewkowe, które pasuje jako dodatek do każdego mięsa, ale również do zjedzenia solo czy w towarzystwie ryżu czy ulubionej kaszy. 


 

Składniki:

-kilka marchewek

-1 cebula

-100 g masła 

-olej do rzepakowy

-sok z cytryny

-cukier

-sól

Marchewki obrać zetrzeć na tarce, włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości oleju.

Miękką marchewkę i cebulę zmiksować za pomocą blendera. 

Dodać łyżeczkę cukru, sól do smaku, odrobinę soku z cytryny (wg. uznania ) oraz masło. Zasmażać jeszcze w rondlu bez przykrycia mieszając, aż rozpuści się masło i ewentualnie odparuje nadmiar wody.

 

1 komentarz: