Uniwersalne purre marchewkowe, które pasuje jako dodatek do każdego mięsa, ale również do zjedzenia solo czy w towarzystwie ryżu czy ulubionej kaszy.
Składniki:
-kilka marchewek
-1 cebula
-100 g masła
-olej do rzepakowy
-sok z cytryny
-cukier
-sól
Marchewki obrać zetrzeć na tarce, włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości oleju.
Miękką marchewkę i cebulę zmiksować za pomocą blendera.
Dodać łyżeczkę cukru, sól do smaku, odrobinę soku z cytryny (wg. uznania ) oraz masło. Zasmażać jeszcze w rondlu bez przykrycia mieszając, aż rozpuści się masło i ewentualnie odparuje nadmiar wody.
😍👍
OdpowiedzUsuń