Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 czerwca 2023

Zupa szczawiowa

To prosta i pyszna zupa sezonowa :) Dorodne kępy szczawiu znalazłam na swoim ogródku, więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Zupa ta to pyszne wspomnienie mojego dzieciństwa. Gotowana na wywarze z kości, z garścią ryżu i posiekanego gotowanego jajka, podprawiana śmietaną. Polecam :)


 

 

Składniki:

-rosołowa porcja kości z kurczaka ze skrzydełkami

-włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek bulwy selera, zielona część pora (w sumie 250 g )

-cebula

-dwie garście szczawiu (150 g ) wraz z łodyżkami

-3 liście laurowe

-2 kulki ziela angielskiego

-120 ml śmietanki 30%

-1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie )

- ok. dwie garście ryżu 

-olej rzepakowy

-50 g masła

-sól, pieprz

-garść posiekanego koperku 

-jajka ugotowane na twardo

Kości rosołowe pozbawić skóry, pozostawić tylko na skrzydełkach, dobrze wypłukać, włożyć do garnka z oczyszczoną włoszczyzną, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować przez godzinę na bardzo wolnym ogniu, jak rosół.

W połowie gotowania wsypać ryż, zamieszać, gotować dalej.

Z zupy wyciągnąć kości i włoszczyznę. Odrzucić por, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, z kości obrać mięso. Wszystko wrzucić ponownie do wywaru.

Szczaw dokładnie wypłukać, posiekać drobno wraz z łodyżkami.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać masło i szczaw. Chwilę razem smażyć, następnie dodać do  zupy. 

Śmietankę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, zagotować.

Jeżeli uważacie, że zupa jest dość gęsta, pomińcie mąkę. Wtedy już nie musicie jej zagotowywać.

Wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Zupę rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać posiekane drobno jajko.

 


 




  


 

2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda Twoja zupa szczawiowa. Uwielbiam wersję zupy szczawiowej z ziemniakami i zabielanej 🙂👍🍵🥄

    Pozdrawiam Cię od serducha i słonecznie 🤗🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń