To prosta i pyszna zupa sezonowa :) Dorodne kępy szczawiu znalazłam na swoim ogródku, więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Zupa ta to pyszne wspomnienie mojego dzieciństwa. Gotowana na wywarze z kości, z garścią ryżu i posiekanego gotowanego jajka, podprawiana śmietaną. Polecam :)
Składniki:
-rosołowa porcja kości z kurczaka ze skrzydełkami
-włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek bulwy selera, zielona część pora (w sumie 250 g )
-cebula
-dwie garście szczawiu (150 g ) wraz z łodyżkami
-3 liście laurowe
-2 kulki ziela angielskiego
-120 ml śmietanki 30%
-1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie )
- ok. dwie garście ryżu
-olej rzepakowy
-50 g masła
-sól, pieprz
-garść posiekanego koperku
-jajka ugotowane na twardo
Kości rosołowe pozbawić skóry, pozostawić tylko na skrzydełkach, dobrze wypłukać, włożyć do garnka z oczyszczoną włoszczyzną, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować przez godzinę na bardzo wolnym ogniu, jak rosół.
W połowie gotowania wsypać ryż, zamieszać, gotować dalej.
Z zupy wyciągnąć kości i włoszczyznę. Odrzucić por, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, z kości obrać mięso. Wszystko wrzucić ponownie do wywaru.
Szczaw dokładnie wypłukać, posiekać drobno wraz z łodyżkami.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać masło i szczaw. Chwilę razem smażyć, następnie dodać do zupy.
Śmietankę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, zagotować.
Jeżeli uważacie, że zupa jest dość gęsta, pomińcie mąkę. Wtedy już nie musicie jej zagotowywać.
Wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Zupę rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać posiekane drobno jajko.
Bardzo smacznie wygląda Twoja zupa szczawiowa. Uwielbiam wersję zupy szczawiowej z ziemniakami i zabielanej 🙂👍🍵🥄
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię od serducha i słonecznie 🤗🧡
Patryk
Dziękuję :)
Usuń