Szukaj na tym blogu

piątek, 2 czerwca 2023

Barszczyk z botwinki

Sezon na botwinkę trwa krótko. Te młode liście, łodygi i korzeń buraka ćwikłowego to samo zdrowie. Można je jeść na surowo, np.  w sałatkach, na ciepło, jako dodatek do obiadu - krótko duszone na podsmażonej cebulce na maśle lub w zupie. Dziś proponuję szybki barszczyk z tego cennego warzywa, polecam :) 

 


Składniki: 

- 1 marchewka (nieduża )

- korzeń pietruszki 

-kawałek bulwy selera

-dwa pęczki świeżej botwinki 

-cebula dymka wraz ze szczypiorem

-1 l  gorącej wody

-pół szklanki soku z kiszonych buraków lub sok z cytryny

-150 ml kwaśnej śmietany

-łyżka  masła 

-olej rzepakowy

-sól, pieprz, cukier 

-koperek lub natka pietruszki

Z botwinki odciąć młode buraczki, łodygi i liście drobno posiekać.

Oczyszczone warzywa: marchew, seler, pietruszka, buraczki  zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Cebulę drobno pokroić.

W głębokim rondlu rozgrzać olej z masłem, zeszklić cebulkę, dodać warzywa, chwilę razem podsmażać.

Dodać gorącą wodę, gotować krótko, ok.10 minut. 

Wrzucić posiekaną botwinkę, zostawić trochę do dekoracji. 

Gotować nie dłużej niż 5 minut.

Dolać sok z buraków lub dokwasić sokiem z cytryny dozując stopniowo do uzyskania odpowiedniej kwasowości.

Doprawić łyżeczką cukru, solą i pieprzem.

Roztrzepać śmietanę, zahartować gorącym wywarem i wlać do zupy.

Barszcz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, z młodymi ziemniakami ugotowanymi osobno, omaszczonymi podsmażoną cebulką, obficie posypać koperkiem i pozostawioną wcześniej botwinką. 


 



 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń