Szukaj na tym blogu

wtorek, 30 maja 2023

Potrawka z grilla w dwóch odsłonach

 Lato to czas przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Idealnie sprawdza się tutaj grill. Wszystko jedno czy grill palony brykietami, gazowy czy palenisko na drewno z regulowanym rusztem. Ja jestem zwolenniczką tego ostatniego:) Dlatego miałam możliwość przygotowania na nim potrawki z kurczakiem i warzywami oraz jednocześnie piekłam kiełbaski nad ogniem. Dodatkowo przygotowałam chrupiące grzanki. Wszystko razem w efekcie końcowym stworzyło pyszne danie, polecam :)  


 

Składniki:

-2 filety z kurczaka

-młode ziemniaki

-świeża  papryka zielona i czerwona

-cukinia 

-cebula

-szparagi

-pomidory suszone w oleju

-pomidor świeży 

-zielone oliwki

-4- 6 cienkich plastrów boczku wędzonego

-ziołowa przyprawa do kurczaka

-papryka słodka i ostra w proszku

-dwie kiełbaski drobiowe 

Kiełbaski ponacinać z obu stron, położyć na kratce grilla lub nadziać na metalowe pręty i piec nad ogniem, często obracając.

Przygotować dwie formy keksówki aluminiowe.

Do obu włożyć warstwę wyszorowanych ziemniaków i pokrojoną w plastry cebulę, cukinię oraz papryki pokrojone w kawałki, posypać delikatnie solą i pieprzem.



Do jednej dodać kilka pomidorów suszonych, pokrojone w plasterki oliwki i oczyszczone szparagi. Na to ułożyć pokrojoną pierś w kawałki, posypać obficie przyprawą ziołową, przykryć plasterkami boczku.  

Do drugiej formy dołożyć pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki. Na to ułożyć drugą pierś ponacinaną w kilku miejscach i obsypaną obficie paprykami. 

Obie formy przykryć szczelnie folią aluminiową.


 

Postawić na ruszcie  grilla. Od momentu kiedy potrawy zaczną się dusić, zmniejszyć ogień. Po 20 minutach ściągnąć folię i dusić dalej 10- 15 minut bez przykrycia.  

Plasterki boczku ściągnąć z potrawki, lekko upiec na grillu.

Potrawki wyłożyć na duży półmisek, pośrodku ułożyć kiełbaski, plasterki upieczonego boczku, obficie posypać zieleniną i podawać z grzankami z chleba tostowego potartymi świeżym ząbkiem czosnku.

 



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz