Danie makaronowe wbrew pozorom może być lekkie, a zarazem syte. Wszystko zależy jakiego rodzaju makaronu użyjecie. Ja wybrałam włoski bez glutenu. Sos jest delikatny, bez użycia śmietany i innych zagęstników. Jedynym wiążącym go składnikiem jest parmezan. Kurczak podsmażony bez panierki jest zdecydowanie mniej kaloryczny i lżej strawny. Dodatki w postaci oliwek i pomidorków dodają charakteru całemu daniu.Smacznego :)
Składniki:
-garść włoskiego makaronu spaghetti bez glutenu
-filet z kurczaka
-sól
-pieprz
-papryka słodka i ostra
-kilka zielonych szparag
-6 oliwek czarnych
-kilka pomidorków koktajlowych
-oliwa
Sos:
-100 g cukinii
-pól główki cebuli
-2 ząbki czosnku
-łyżka tartego parmezanu
-oliwa
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Filet pokroić na kawałki (paski lub większą kostkę ) oprószyć solą, pieprzem i paprykami, usmażyć na oliwie.
Oczyszczone szparagi krótko obsmażyć na oliwie. Mają pozostać chrupiące.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę razem podsmażać do miękkości cukinii. Dodać chochlę wody z gotowania makaronu, garść koperku, parmezan, odrobinę soli, pieprzu i wszystko zmiksować.
Odcedzony, gorący makaron, połączyć z sosem, wyłożyć na głęboki półmisek. Wokół ułożyć kawałki kurczaka na przemian z przekrojonymi na pół pomidorkami. Na środku ułożyć szparagi, oliwki, udekorować koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz