Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 maja 2023

Makaron z kurczakiem w sosie z cukinii

 Danie makaronowe wbrew pozorom może być lekkie, a zarazem syte. Wszystko zależy jakiego rodzaju makaronu użyjecie. Ja wybrałam  włoski bez glutenu. Sos jest delikatny, bez użycia śmietany i innych zagęstników. Jedynym wiążącym go składnikiem jest parmezan. Kurczak podsmażony bez panierki jest zdecydowanie mniej kaloryczny i lżej strawny. Dodatki w postaci oliwek i pomidorków dodają charakteru całemu daniu.Smacznego :) 



 

Składniki:

-garść włoskiego makaronu spaghetti bez glutenu

-filet z kurczaka

-sól

-pieprz

-papryka słodka i ostra

-kilka zielonych szparag 

-6 oliwek czarnych 

-kilka pomidorków koktajlowych

-oliwa

Sos:

-100 g cukinii

-pól główki cebuli

-2 ząbki czosnku 

-łyżka tartego parmezanu 

-oliwa  

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Filet pokroić na kawałki (paski lub większą kostkę ) oprószyć solą, pieprzem i paprykami, usmażyć na oliwie.

Oczyszczone szparagi krótko obsmażyć na oliwie. Mają pozostać chrupiące.

Cebulę  pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę razem podsmażać do miękkości cukinii. Dodać chochlę wody z gotowania makaronu, garść koperku, parmezan, odrobinę soli, pieprzu i wszystko zmiksować.

Odcedzony, gorący makaron, połączyć z  sosem, wyłożyć na głęboki półmisek. Wokół ułożyć kawałki kurczaka na przemian z przekrojonymi na pół pomidorkami. Na środku ułożyć szparagi, oliwki, udekorować koperkiem.




 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz