Choć ten klasyczny polski schabowy nie należy do dań lekkostrawnych, to czasem przychodzi taki czas, że się za nim tęskni 😀 I właśnie dziś jest ten dzień 😊 Dobrze rozbity, odpowiednio przyprawiony i w chrupiącej panierce, zachwyca Polaków od dawna. Żeby było jeszcze bardziej tradycyjnie powinien występować w duecie z zasmażaną kapustą. Ja jednak podałam z wiosenną sałatką i mizerią. Do tego obowiązkowo tłuczone ziemniaczki i mamy pyszny zestaw obiadowy.
Składniki:
-4 plastry dobrego marmurkowego schabu
-sól
-pieprz czarny świeżo mielony
-papryka słodka i ostra w proszku
-czosnek świeży lub suszony
-bułka tarta lub płatki kukurydziane
-mąka
-jajko
-olej rzepakowy lub smalec
Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Każdy plaster schabu cienko rozbić, oprószyć z dwóch stron: solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
Na godzinę przed smażeniem wyciągnąć z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej.
Na dużej patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju lub smalcu.
Każdy kotlet oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku, obsypać bułką tartą lub zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepysznie wygląda Twoja wersja kotleta schabowego. Ja lubię również kotleta schabowego lub drobiowego panierowanego w panierce na bazie płatków kukurydzianych. Coś odmiennego i wspaniałego 😊👍 Jak pracowałem wcześniej w jednej z restauracji, to również robiłem własne mieszanki przypraw do kotletów schabowych, dodając do mieszanki przypraw paprykę słodką. Bardzo lubię również kotlet schabowy z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Jednym słowem... przepysznie 😋👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię od serca i cieplutko 😊🤲❤💝
Patryk
Ja też eksperymentuję z przyprawami do schabowego. I jaki by nie był, zawsze smakuje dobrze :) To tradycyjne polskie danie, choć kaloryczne i do lekkostrawnych nie należy, nigdy sie nie nudzi, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń