Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 maja 2023

Wiosenny twarożek

Twarożek na różne sposoby to jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatków do niego możemy zastosować mnóstwo! Najlepiej zgodnych z porami roku. Ten jest wiosenny, bo ze świeżym szczypiorkiem, pyszną, chrupiącą rzodkiewką i dodatkiem kremowej śmietanki. Ja jeszcze dodaję świeże listki tymianku, oregano i młode pędy rzodkiewki. Wy dodajcie to co lubicie :) 


 

Składniki:

-250 g twarogu

-kilka rzodkiewek

-szczypiorek

-1-2 łyżki gęstej śmietany

- ulubione świeże zioła

-sól, pieprz do smaku 

Twaróg roznieść za pomocą widelca. 

Jeżeli lubicie twarożek z wyczuwalnymi grudkami to rozetrzyjcie go za pomocą łyżki.

Jeżeli o konsystencji kremowej to użyjcie blendera.

Do roztartego twarogu dodać śmietanę, starte na tarce rzodkiewki, posiekaną garść szczypiorku, świeże listki ziół (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku.

Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 15 min.

Podawać z ulubionym pieczywem lub grzankami.

4 komentarze:

  1. Mniam, ale to wspaniale wygląda na zdjęciu 😋👍 Uwielbiam bardzo twarożek do kanapki. Do tego warzywa i mamy wspaniałe oraz pożywne śniadanie 😋👌

    Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie 🧡 ode mnie 🙂🤲💝
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to pyszne i bardzo wartościowe śniadanie :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń