Mizeria to zazwyczaj świeże ogórki w połączeniu ze śmietaną. Do tej pory tak ją zawsze postrzegałam. Przeglądając przepisy w starym wydaniu "Kuchni Polskiej" znalazłam przepis na mizerię z octem. To po prostu świeże ogórki obrane i pokrojone w cienkie plasterki, skropione octem, posypane solą i odrobiną cukru. Ja zdecydowanie preferuję te ze śmietaną, chociaż "Kuchnia Polska" nawet w tej wersji przewiduje dodatek octu.
Składniki:
-40 dkg ogórków
-1 łyżka siekanego koperku ( u mnie szczypiorek )
-cukier
-sól
-ocet
-1/8 l śmietany
Ogórki umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce.
(ja kroję w cienkie plasterki )
Śmietanę wymieszać z solą, cukrem i octem.
W przepisie nie ma podanych proporcji dodatków, więc ja dopasowuję je do swoich kubków smakowych. Octu to dosłownie 3 krople, a cukru szczypta.
Ogórki ułożyć na salaterce, zalać śmietaną, posypać siekanym koperkiem / szczypiorkiem.
Tęsknię za letnimi ogórkami, już nie długo :)
OdpowiedzUsuńTak, te sezonowe maja zdecydowanie lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🙂👍
OdpowiedzUsuńDziękuję, że dzielisz się tutaj z nami przepisami na mizerię wg przepisów ze starej książki kucharskiej. Co prawda tej książki nie mam, ale za to chciałem podzielić się z Tobą moją książką kucharską, którą posiadam (kiedyś była to książka mojego dziadka), a mianowicie książka kucharska pt. "Książka kucharska dla samotnych i zakochanych" z roku 1974 autorstwa M. Lemnis i H. Vitry. Ta książka zawiera stare i nieaktualne już informacje odnośnie do żywienienia, choć z ciekawością można przeczytać o podstawowym wyposażeniu kuchni (kiedyś używano również płytki azbestowe jako zestaw kuchenny), o historii sztuki kulinarnej, co nie co o kuchni staropolskiej, o wielu produktach i przepisach na wykorzystanie tych produktów do różnych potraw, sosów, deserów i napojów. Na końcu jeszcze są rozdziały poświęcone m.in. o gościach i gościnności, o ziołach i o układaniu jadłospisów. Choć część wiedzy już jest przestarzała (prócz o historii sztuki kulinarnej), to jak na dzisiejsze czasy, przepisy kulinarne są również dosyć ciekawe i interesujące, i z miłą chęcią próbuję tych starych przepisów. Mam jeszcze kilka starych książek m.in. o wypiekach cukierniczych. Tak sobie myślę, że z miłą chęcią podzielę się kilka przepisami kulinarnymi na różne dania, czy desery z tej książki. To byłby to świetny pomysł na edukację kulinarną.
Ja bardzo lubię mizerię ze śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz ze szczypiorkiem.
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗💝❤
Patryk
Bardzo lubię takie stare książki kucharskie i z przyjemnością zgłębiam ich przepisy. Z uwagą będę śledzić Twoje wpisy i poszerzać wiedzę kulinarną :) Pozdrawiam :)
Usuń