Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 maja 2023

Pesto z liści rzodkiewki

Młode liście rzodkiewki, olej, prażone pestki słonecznika to pyszne trio, które tworzy delikatne pesto. Aby nadać mu lekko kwaskowego posmaku użyłam marynowanych plastrów rzodkiewki. Jeżeli takowej nie posiadacie, możecie dodać odrobinę soku z cytryny lub ulubionego octu. Takie pesto to zdrowe i doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do zup czy sosów. Może również być dobrym sosem do mies z grilla. 


 

Składniki:

-40 g młodych liści rzodkiewki wraz z łodyżkami

-30 g prażonych ziaren słonecznika

-100 ml oleju ( u mnie rzepakowy )

-3-4 plasterki marynowanej rzodkiewki lub kilka kropel soku z cytryny / octu np. winnego

-sól do smaku

Liście rzodkiewki namoczyć w zimnej wodzie w celu usunięcia ewentualnego piachu czy ziemi, wypłukać na sitku, odsączyć i  odciąć korzonki.

 Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, doprawić solą.




3 komentarze: