Grill większości z nas kojarzy się z kiełbaską, kaszanką czy karkówką. Ja wolę lżejszą opcję dań z grilla. Świetnie nadają się do tego ryby. Makrela to ryba tłusta, mięsista i bardzo smaczna :) Warzywne szaszłyki dopełniają jej smak, a opiekane kromki chleba posmarowane ziołowym masłem i potarte świeżym czosnkiem dają całemu daniu świetne doznania smakowe. Polecam :)
Składniki:
-2-3 świeże wypatroszone makrele
-cukinia
-papryka czerwona i żółta
-pieczarki
-kolorowe pomidorki koktajlowe
-brokuł
-sok z cytryny
-olej lub oliwa
-sól
-pieprz
-gałązki natki pietruszki
-zioła prowansalskie
Makrelę oprószyć od środka solą i pieprzem, nadziać gałązkami pietruszki, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Brokuł podzielić na różyczki, zagotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, odcedzić i zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć na ręczniku papierowym.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na kwadraty.
Cukinie pokroić w grubsze plasterki.
Z pieczarek usunąć korzonki.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posypać ziołami prowansalskimi, skropić obficie olejem lub oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić na kilka godzin.
Przed grillowaniem wyciągnąć rybę na godzinę z lodówki, ponacinać w trzech miejscach skórę, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować olejem.
Warzywa nadziewać na szpikulce do szaszłyków na przemian, tak aby na końcu został brokuł.
Rybę ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, piec, ale nie na dużym ogniu, obracając co jakiś czas, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Rybę w trakcie grillowania smarować olejem.
Szaszłyki grillować do miękkości warzyw, w trakcie smarować pozostałą ziołową marynatą.
Podawać z grzankami lub kromkami grillowanego chleba, natartego ziołowym masłem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Ryby grillowane to coś wspaniałego i nawet lepszego niż grillowana karkówka, czy kiełbasa. Ja za grillowanymi kiełbasami nie przepadam za bardzo, ale za to lubię grillowaną kaszankę i kiszkę ziemniaczaną. Bardzo podobają mi się pomysł na wykonanie grillowanych szaszłyków warzywnych. Prosto, smacznie, przepysznie i zdrowo, i to lubię właśnie 😍👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😊🤲❤
Patryk
Jak widać potrawy z grilla nie muszą być tłuste, ciężkie i mięsne. Powinniśmy propagować właśnie takie zdrowe potrawy, zdecydowanie więcej warzyw i ryb. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń