Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 maja 2023

Grillowana makrela z warzywnymi szaszłykami

Grill większości z nas kojarzy się z kiełbaską, kaszanką czy karkówką. Ja wolę lżejszą opcję dań z grilla.  Świetnie nadają się do tego  ryby. Makrela to ryba tłusta,  mięsista i bardzo smaczna :) Warzywne szaszłyki dopełniają jej smak, a opiekane kromki chleba posmarowane ziołowym masłem i potarte świeżym czosnkiem dają  całemu daniu  świetne doznania smakowe. Polecam :)  


 

Składniki:

-2-3 świeże wypatroszone makrele

-cukinia

-papryka czerwona i żółta 

-pieczarki

-kolorowe pomidorki koktajlowe

-brokuł

-sok z cytryny 

-olej lub oliwa

-sól

-pieprz

-gałązki natki pietruszki

-zioła prowansalskie




Makrelę oprószyć od środka  solą i pieprzem, nadziać gałązkami pietruszki, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Brokuł podzielić na różyczki, zagotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, odcedzić i zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć na ręczniku papierowym.

Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na  kwadraty.

Cukinie pokroić w grubsze plasterki.

Z pieczarek usunąć korzonki.

Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posypać ziołami prowansalskimi, skropić obficie olejem lub oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić na kilka godzin.

Przed grillowaniem wyciągnąć rybę na godzinę z lodówki, ponacinać w trzech miejscach skórę, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować olejem.

Warzywa nadziewać  na szpikulce do szaszłyków na przemian, tak aby na końcu został brokuł.

Rybę ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, piec, ale nie na dużym ogniu, obracając co jakiś czas, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Rybę w trakcie grillowania smarować olejem.

Szaszłyki grillować do miękkości warzyw, w trakcie smarować pozostałą ziołową marynatą.

Podawać z grzankami lub kromkami grillowanego chleba, natartego ziołowym masłem.





 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby grillowane to coś wspaniałego i nawet lepszego niż grillowana karkówka, czy kiełbasa. Ja za grillowanymi kiełbasami nie przepadam za bardzo, ale za to lubię grillowaną kaszankę i kiszkę ziemniaczaną. Bardzo podobają mi się pomysł na wykonanie grillowanych szaszłyków warzywnych. Prosto, smacznie, przepysznie i zdrowo, i to lubię właśnie 😍👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😊🤲❤
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widać potrawy z grilla nie muszą być tłuste, ciężkie i mięsne. Powinniśmy propagować właśnie takie zdrowe potrawy, zdecydowanie więcej warzyw i ryb. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń