Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 sierpnia 2019

Sałatka z owocami nasturcji

Nasturcja to piękny kwiat i bardzo smaczny 🙂 Ma jadalne zarówno kwiaty, liście jak i owoce. Wiekszość przyrządza je jako kapary, ale ja cenię sobie ich naturalny smak. Zawierają w sobie nutę chrzanu i orzechów. Po ugotowaniu zachowują swoją chrupkość. Są idealnym dodatkiem do sałatek co też właśnie wykorzystałam 🥗




Składniki:
-100 g łososia sałatkowego
-2 liscie sałaty strzępiastej
-1/2 ostrej papryczki
-100 g twarogu półtłustego
-5 pomidorów  suszonych w oleju
-garść owoców nasturcji
-kilka kiełków rzodkiewki
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka oleju z pomidorów
-kilka kropli kremu balsamicznego (opcjonalnie)

W garnku zagotowujemy szklankę wody z łyżeczką soli i wrzucamy opłukane owoce nasturcji, gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę dokładnie płuczemy, palcami dzielimy na małe kawałki, układamy na środku talerza. Na sałacie układamy kawałki łososia, dookoła pokrojone drobno pomidorki i ostrą papryczkę, następnie pokruszony w palcach twaróg i owoce nasturcji. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i olejem. Na łososiu układamy kiełki rzodkiewki. Można dodać na talerzu kilka kropel kremu balsamicznego. Podajemy z grzankami lub jako samodzielne danie.


2 komentarze: