Szukaj na tym blogu

czwartek, 1 sierpnia 2019

Ogórki konserwowe

Sprawdzony przepis, który  stosuję od lat. Takie domowe ogórki są łagodniejsze od tych kupionych w sklepie. Zaletą  robienia w domu jest to, że można dowolnie modyfikować przyprawy i ostrość pod swoje kubki smakowe. 



Potrzebujemy:
-małe jędrne ogórki

Na zalewę:
-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu 10%
-1 łyżka soli 
-2 łyżki cukru

Przyprawy do słoika: 
-łodyga kopru
- kawałek korzenia chrzanu 
- zabek czosnku
-2 liscie laurowe
-4-5 ziaren pieprzu czarnego 
-2 ziarna ziela angielskiego
-5-10 ziaren gorczycy

Do każdego wyparzonego słoika włożyć przyprawy. Umyte ogórki scisło ułożyć w słojach. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól oraz cukier, zagotować, ostudzić. Zalać ogórki zalewą 3 cm poniżej brzegów słoika. Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować przez 35 minut. Po wyciągnieciu z pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki i odstawić do wystudzenia. Ogórki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Róbmy przetwory! 5. Warzywa dyniowate 2019

2 komentarze: