Potrzebujemy:
-małe jędrne ogórki
Na zalewę:
-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu 10%
-1 łyżka soli
-2 łyżki cukru
Przyprawy do słoika:
-łodyga kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- zabek czosnku
-2 liscie laurowe
-4-5 ziaren pieprzu czarnego
-2 ziarna ziela angielskiego
-5-10 ziaren gorczycy
Do każdego wyparzonego słoika włożyć przyprawy. Umyte ogórki scisło ułożyć w słojach. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól oraz cukier, zagotować, ostudzić. Zalać ogórki zalewą 3 cm poniżej brzegów słoika. Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować przez 35 minut. Po wyciągnieciu z pasteryzacji dokręcić dobrze nakrętki i odstawić do wystudzenia. Ogórki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ja się przymierzam do zrobienia, uwielbiam te ogóreczki ;-D
OdpowiedzUsuńDokładnie, są chrupiace i lekko kwaśne :)
OdpowiedzUsuń