Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 czerwca 2019

Pierś marynowana w kefirze z parowaru

Bardzo lubię czasem dania gotowane na parze. Są dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób o delikatnych żołądkach, dla dzieci czy po prostu dla tych, którzy lubią zdrowo jeść. Większość osób nie lubi potraw gotowanych na parze, twierdząc, że są suche i bez smaku. Ta pierś obala ten mit. Jest mięsista, soczysta i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbujcie   😊😘


Składniki:
-2 duże piersi z kurczaka
-1/2 kg  młodych ziemniaków
-kilka mrożonych marchewek mini
-kilka mrożonych  sztuk fasolki szparagowej żółtej
-2 cebule
- łyżeczka suszonego tymianku
-1 łyżka masła 
-1 łyżeczka soku z cytryny
-szczypta cukru
-olej do smażenia
-sól do smaku

Na marynatę do mięsa potrzebujemy:
-kefir
-jarzynka bez soli ( najlepiej domowej roboty )
-1 duża cebula

Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki, wrzucamy do kefiru wraz z dużą łyżką jarzynki. Marynatę dokładnie mieszamy i zanurzamy w niej piersi, tak aby były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed  włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki.
Na samym dole parowaru układamy pierś wraz z cebulą z marynaty, poziom wyżej układamy ziemniaki, następnie mrożone warzywa. Ustawiamy parowar na 25 minut.
W tym czasie kroimy dwie cebule w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Kiedy się zrumieni dodajemy tymianek, zmniejszamy ogień i chwile dusimy, pod koniec delikatnie doprawiamy solą. 
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy do połączenia smaków.
Kiedy parowar daje znak, że danie gotowe, wykładamy na talerze ziemniaki, okraszamy przygotowaną cebulką z tymiankiem, warzywa mieszamy z sosem maślanym i układamy obok  ziemniaków, do tego dodajemy pierś. Jako dodatek można przygotować moja ulubioną sałatę masłowa z ogórkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem, polaną sosem musztardowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz