Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 czerwca 2019

Zielona sałata z ogórkiem

Sałata masłowa to moja ulubiona o tej porze roku. Świeża, prosto z ogródka z delikatnymi młodymi liśćmi jest najlepsza. Do tego ogórek sałatkowy i zielone bąki cebuli, połączone z delikatnym musztardowym sosem to poezja smaku 🥗Nie ma lepszego dodatku do obiadu 😊



Składniki:
-główka sałaty masłowej
- duży ogórek sałatkowy
-garść posiekanych baków cebuli
sos:
-3 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki soku z cytryny 
-1 łyżeczka cukru 
- pół łyżeczki soli
-1 łyżeczka musztardy miodowej

Liście sałaty dokładnie wypłukać, większe podrzeć na kawałki, wrzucić do głębokiej miski. Obrany ogórek pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie, posypać bąkami cebuli. 
Przygotować sos:
Do miseczki wlać olej, dodawać kroplami sok z cytryny i dokładnie mieszać do zgęstnienia. Następnie dodać cukru, soli, wymieszać do rozpuszczenia i dodać musztardy.  Wymieszać na gładki sos. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać. 

2 komentarze: