Składniki:
-główka sałaty masłowej
- duży ogórek sałatkowy
-garść posiekanych baków cebuli
sos:
-3 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
-1 łyżeczka musztardy miodowej
Liście sałaty dokładnie wypłukać, większe podrzeć na kawałki, wrzucić do głębokiej miski. Obrany ogórek pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie, posypać bąkami cebuli.
Przygotować sos:
Do miseczki wlać olej, dodawać kroplami sok z cytryny i dokładnie mieszać do zgęstnienia. Następnie dodać cukru, soli, wymieszać do rozpuszczenia i dodać musztardy. Wymieszać na gładki sos. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Pyszna, świeża i lekka ;-D
OdpowiedzUsuńpyszne przepisy :) zapraszamy do dołączenia Pani bloga https://rondel.pl/
OdpowiedzUsuń