Składniki:
-1/2 kg mięsa z udźca indyczego
-duża cebula
-kromka czerstwego pszennego chleba
-4 liście laurowe
-4 kulki ziela angielskiego
-2 ząbki czosnku
-łyżka jarzynki bez soli
-sól, pieprz do smaku
-olej do smażenia
Mięso dzielimy na dowolnej wielkości kawałki. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy krótko z dwóch stron. Przekładamy do głębokiego rondla, dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i posypujemy jarzynką. Podlewamy szklanką gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa ok. godzinę. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę kromkę chleba. Jak już chleb ładnie napęcznieje wyciągamy z sosu mięso na ogrzany półmisek i przykrywamy, aby nie wystygło. Usuwamy również ziele i liście. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Jeżeli nie posiadamy blendera można sos przetrzeć przez gęste sito i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos przelać ponownie do rondla, dodać mięso i podgrzać.
Podawać z ziemniaczkami z wody lub ulubiona kaszą i np. duszonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz