Szukaj na tym blogu

środa, 26 września 2018

Zupa koperkowa

Koperek o tej porze roku ma się jeszcze nadzwyczaj dobrze, więc trzeba to wykorzystać. 
Taką zupę możemy sobie modyfikować dowolnie. Baza wyjściowa to treściwy bulion i dużo, dużo koperku 😊 Dodatki to sprawa indywidualna. Można ją podawać z ryżem, drobnym makaronem, posiekanym jajkiem. Żeby nie była w smaku mdła zabielić można kwaśną śmietaną lub jogurtem.  
Jeżeli macie domową suszoną jarzynkę to można ją użyć  do gotowania bulionu zamiast świeżych warzyw. Zupa będzie miała jeszcze głębszy smak, smacznego :) 





Składniki:
-porcja kurczaka: piersi z kością lub pierś z dwoma skrzydełkami
-włoszczyzna: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek bulwy selera, zielona część pora
-2 garście posiekanego koperku
-100 ml mleka
-200 ml kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżka mąki pszennej
-sól, pieprz

Mięso i warzywa zalać 1,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości.  
Warzywa wyciągnąć, marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do bulionu. Resztę warzyw odrzucić.  
Z mięsa usunąć kości skórę, podrobić, wrzucić ponownie do wywaru.   
Mąkę rozprowadzić mlekiem, tak aby nie było grudek, połączyć z  bulionem,  zagotować mieszając. 
Zupę ściągnąć z ognia, dodać koperek, spienioną i zahartowaną wywarem śmietanę.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać z ugotowanym jajkiem i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi podsmażoną na maśle cebulką.
Jeżeli nie chcemy zagęszczać zupy mąką, wystarczy ugotować w zupie odrobinę  ryżu lub makaronu. 
Wtedy nie podajemy już z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz