-jedna duża cebula
-jedno jajko
-4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm
-łyżka majeranku
-łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie )
-szczypta chili
-łyżka ciemnego sosu sojowego
-sól
-pieprz
-80 ml zimnej przegotowanej wody
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, starte na tarce o drobnych oczkach ogórki, dodajemy resztę suchych przypraw przypraw. Wyrabiamy mięso na
gładką puszystą masę dolewając stopniowo wodę.Woda jest ważna, bo spulchnia
mięso wołowe. Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne.
Mięso odstawiamy na godzinkę, aby smaki się zintegrowały.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaczki, wg. przepisu ziemniaki ziołach
Mięso odstawiamy na godzinkę, aby smaki się zintegrowały.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaczki, wg. przepisu ziemniaki ziołach
Z przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, mokrymi rękami, wyrabiamy klopsiki i układamy na żaroodpornym półmisku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika równocześnie z przygotowanymi ziemniakami. U mnie pieczenie trwało 50 min, ale wszystko zależy od piekarnika.
Upieczone klopsiki i ziemniaki podałam z pomidorkami koktajlowymi, a ziemniaczki polałam sosem jogurtowo – czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz