Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 lutego 2017

Pieczone ziemniaki w ziołach.

Tak przygotowane ziemniaczki mogą stanowić danie samodzielne lub jako dodatek do rożnych mięs albo surówek. Pięknie pachną ziołami i są niezwykle aromatyczne 😊


























Ziołowa marynata: 
-1 kg małych ziemniaków 
-4 łyżki oliwy z oliwek
-łyżka soku z cytryny
-łyżeczka ziół prowansalskich
-łyżeczka rozmarynu
-łyżeczka papryki słodkiej
-łyżeczka musztardy delikatesowej
-sól
-pieprz

Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki, polewamy przygotowaną miksturą i dokładnie mieszamy. Wkładamy w foliowy rękaw do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 50 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz