Nie tak dawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺
Składniki:
-pół główki kapusty słodkiej
-750 ml wywaru z kapusty kiszonej
-300 g kiełbasy swojskiej
-200 g wędzonego boczku
-1 cebula
-1 mała marchewka
-4 ziemniaki
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby tylko ją przykryć. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni i dodać do kapuśniaku. Posolić i popieprzyć do smaku. Kapuśniak jest najlepszy jak postoi godzinę przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz