Szukaj na tym blogu

środa, 7 lutego 2024

Sos do jajek

Bardzo prosty, kolorowy sos do jajek. Pasuje zarówno na śniadanie, kolację jak i na imprezowy stół. Można go podać również do wędlin i pieczonych mies podawanych na zimno.



 

Składniki:

-mała puszka groszku 

-pół słoiczka selera w zalewie

- pół marynowanej papryki czerwonej

-cebula czerwona

-2 łyżki majonezu

-2 łyżki gęstej śmietany 

-łyżeczka musztardy łagodnej

-pół łyżeczki (1 ml) cukru

-szczypta soli

-rukola 

-cebula dymka ze szczypiorem

-4 jajka ugotowane na twardo



  

Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.

Groszek i seler odcedzić z zalewy.

Seler drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.  

Składniki sosu wymieszać z majonezem, śmietana i musztardą.

Posolić i popieprzyć do smaku.

W szerokim półmisku rozłożyć  rukolę, posiekaną dymkę ze szczypiorem, wyłożyć sos i ułożyć połówki jajek.

Jajka z sosem podawać w towarzystwie grzanek i wędliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz