Bardzo prosty, kolorowy sos do jajek. Pasuje zarówno na śniadanie, kolację jak i na imprezowy stół. Można go podać również do wędlin i pieczonych mies podawanych na zimno.
Składniki:
-mała puszka groszku
-pół słoiczka selera w zalewie
- pół marynowanej papryki czerwonej
-cebula czerwona
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki gęstej śmietany
-łyżeczka musztardy łagodnej
-pół łyżeczki (1 ml) cukru
-szczypta soli
-rukola
-cebula dymka ze szczypiorem
-4 jajka ugotowane na twardo
Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić.
Groszek i seler odcedzić z zalewy.
Seler drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Składniki sosu wymieszać z majonezem, śmietana i musztardą.
Posolić i popieprzyć do smaku.
W szerokim półmisku rozłożyć rukolę, posiekaną dymkę ze szczypiorem, wyłożyć sos i ułożyć połówki jajek.
Jajka z sosem podawać w towarzystwie grzanek i wędliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz