Majonez to podstawa wielu sosów. Sosy są nieodzowną częścią sałatek. Przecież tradycyjna jarzynowa nie może bez niego istnieć! Nie wspomnę o jajkach, które stanowią z nim pyszny duet 😊 W domowych warunkach bardzo prosto go zrobić i jest dużo smaczniejszy od zakupionego w sklepie. Stanowi bazę, np. do sosu remoulade czy tatarskiego.
Składniki:
-5 żółtek świeżych dobrej jakości
-1 l oleju słonecznikowego
-1 łyżeczka musztardy łagodnej
-szczypta soli i białego pieprzu
-15 ml soku z cytryny
Żółtka, musztardę, sól, pieprz włożyć do miski i wymieszać trzepaczką do jajek, aż masa uzyska gładką konsystencję.
Około 1/3 l oleju dolewać powoli, kropla po kropli, do mieszanki żółtek, wymieszać, następnie dolewać powoli, cały czas mieszając, pozostały olej małym strumieniem.
Masę mieszać trzepaczką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję kremu.
Aby emulsja majonezowa była bardziej stabilna, zaleca się pod koniec ubijania dolać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz