Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 lutego 2024

Kapusta czerwona duszona w winie


Kapusta warta grzechu 😊 Pyszna, aromatyczna, stanowi idealny ciepły dodatek do obiadu. Cudownie pachnie wytrawnym winem, korzenną nutą, za sprawą goździka, a pazura dodaje jej wysmażony na chrupko boczek. Polecam 😊 


 



Składniki:

-główka czerwonej kapusty ( ok. 1kg )

-200 g parzonego boczku

-250 ml wytrawnego czerwonego wina

-2 spore cebule

-2 goździki

-łyżka miodu

-100 ml soku z pomarańczy

-olej do smażenia

-sól

-pieprz

Zagotować w dużym garnku wodę, wrzucić na 2-3 minuty poszatkowaną kapustę, odcedzić.

Cebulę i boczek pokroić w kostkę.

W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić razem z boczkiem.

Dodać kapustę, podlać winem,  2 łyżkami wody, dodać goździki, miód, szczyptę soli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok.30 min.) Czasem przemieszać.

Na 10 minut przed końcem duszenia wlać sok z pomarańczy.

Jeżeli wywaru jest zbyt dużo, dusić już bez przykrycia, często mieszając. 

W razie potrzeby posolić i popieprzyć do smaku. 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz