Kapusta warta grzechu 😊 Pyszna, aromatyczna, stanowi idealny ciepły dodatek do obiadu. Cudownie pachnie wytrawnym winem, korzenną nutą, za sprawą goździka, a pazura dodaje jej wysmażony na chrupko boczek. Polecam 😊
Składniki:
-główka czerwonej kapusty ( ok. 1kg )
-200 g parzonego boczku
-250 ml wytrawnego czerwonego wina
-2 spore cebule
-2 goździki
-łyżka miodu
-100 ml soku z pomarańczy
-olej do smażenia
-sól
-pieprz
Zagotować w dużym garnku wodę, wrzucić na 2-3 minuty poszatkowaną kapustę, odcedzić.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć boczek, dodać cebulę, zeszklić razem z boczkiem.
Dodać kapustę, podlać winem, 2 łyżkami wody, dodać goździki, miód, szczyptę soli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok.30 min.) Czasem przemieszać.
Na 10 minut przed końcem duszenia wlać sok z pomarańczy.
Jeżeli wywaru jest zbyt dużo, dusić już bez przykrycia, często mieszając.
W razie potrzeby posolić i popieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz