Szukaj na tym blogu

czwartek, 8 lutego 2024

Rożki, krążki i serduszka krucho drożdzowe

Ciasto bardzo proste do przyrządzenia, nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Trzeba tylko pamiętać, aby margaryna przed obróbką z mąką była zimna, a drożdże świeże. Nadzienie to rzecz gustu. Może to być dobry, gęsty dżem, dobrze wysmażone jabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze cynamonem.


 

Składniki: 

-250 g margaryny

-50 g drożdży

-350 g mąki   pszennej

-łyżka (15) wody  

-łyżeczka (2,5 ml) cukru

-cukier puder do posypania

-nadzienie: dżem/prażone jabłka/marmolada lub owoce z syropu


 

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji.

Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę.

Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra. 

Z ciasta wykrawać: kwadraty, nadziewać i składać  w rożek 

                                krążki, przełożyć nadzieniem, składać po dwa

                                serca lub inne wzory można piec bez nadzienia

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Piec przy funkcji góra-dół.

Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz