Ciasto bardzo proste do przyrządzenia, nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Trzeba tylko pamiętać, aby margaryna przed obróbką z mąką była zimna, a drożdże świeże. Nadzienie to rzecz gustu. Może to być dobry, gęsty dżem, dobrze wysmażone jabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze cynamonem.
Składniki:
-250 g margaryny
-50 g drożdży
-350 g mąki pszennej
-łyżka (15) wody
-łyżeczka (2,5 ml) cukru
-cukier puder do posypania
-nadzienie: dżem/prażone jabłka/marmolada lub owoce z syropu
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji.
Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę.
Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra.
Z ciasta wykrawać: kwadraty, nadziewać i składać w rożek
krążki, przełożyć nadzieniem, składać po dwa
serca lub inne wzory można piec bez nadzienia
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Piec przy funkcji góra-dół.
Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz