Szukaj na tym blogu

wtorek, 13 lutego 2024

Kryształkowy torcik

Deser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli 😊 Ułożone na biszkoptach kawałki brzoskwiń z syropu, zalane mleczno śmietanową masą, z pływającymi kryształkami galaretki, posypany błyszczącą zieloną kołderką 😋


 


Składniki:

tortownica o śr. 26 cm

szklanka=250 ml

-biszkopty

-brzoskwinie z syropu

-3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa, kiwi

-2 szklanki pełnego mleka

-1 szklanka śmietany 30%

-1 szklanka cukru

-opakowanie cukru waniliowego 

-op. żelatyny na 1 l 

-dodatkowo 1/2 szklanki  mleka  do rozpuszczenia żelatyny

 

Brzoskwinie odsączyć na sicie z soku.

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą do jej wysokości, zamieszać, odstawić do napęcznienia. 

Każdą z galaretek rozpuścić osobno w półtorej szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać, pozostawić do   wystudzenia.

Dno tortownicy wyłożyć  biszkoptami. Każdy nasączyć sokiem brzoskwiniowym.

Ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

Wstawić do lodówki.


 

Zimne mleko wymieszać ze śmietaną.

Czerwoną, twardą galaretkę pokroić w kostkę.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym, mleku.

 Dobrze rozmieszać, dolać do mlecznej masy, dodać kostki galaretki.

Odstawić w chłodne miejsce, zamieszać od czasu do czasu.

Jeżeli masa zacznie tężeć, wylać ją delikatnie na warstwę brzoskwini.

Wstawić tortownice do lodówki. 

Twardą zieloną galaretkę drobno posiekać, ułożyć na wierzchu torcika. 

Deser musi postać 2-3 godziny w lodówce, przed podaniem, a najlepiej pozostawić na całą noc.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz