Pyszny, deser w postaci gruszek gotowanych w syropie, oblanych czekoladą, w towarzystwie mandarynek i kiwi, podane z gałką lodów waniliowych :)
Składniki:
-5 gruszek
-4 łyżki cukru
-skórka z cytryny
Polewa:
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-2 łyżki pełnego mleka
Dodatki:
-mandarynki
-kiwi
-lody waniliowe
-siekane orzechy włoskie
Obrać gruszki, nie obcinać ogonków. Wydrążyć delikatnie gniazda nasienne od strony szypułki.
Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny.
Gotować gruszki w syropie, aż zmiękną, ale pozostaną, al dente.
Wyjąć z syropu, ostudzić, ustawić na talerzyku.
Czekoladę włożyć do rondelka, zalać mlekiem.
Wstawić do większego garnka, z gorącą wodą, trzymać na małym ogniu, mieszać czekoladę z mlekiem, aż do rozpuszczenia.
Gorącą oblać gruszki, posypać orzechami.
Wyłożyć obok gałkę lodów, cząstki mandarynek i plasterki kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz