Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 lutego 2024

Gruszki w polewie czekoladowej

Pyszny, deser w postaci gruszek gotowanych w syropie, oblanych czekoladą, w towarzystwie mandarynek i kiwi, podane z gałką lodów waniliowych :)


 

Składniki: 

-5 gruszek

-4 łyżki cukru 

-skórka z cytryny 

Polewa:

-pół tabliczki gorzkiej czekolady

-2 łyżki pełnego mleka

Dodatki:

-mandarynki

-kiwi

-lody waniliowe 

-siekane orzechy włoskie 


 

Obrać gruszki, nie obcinać ogonków. Wydrążyć delikatnie gniazda nasienne od strony szypułki.

Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny.

Gotować gruszki w syropie, aż zmiękną, ale pozostaną, al dente.

Wyjąć z syropu, ostudzić, ustawić na talerzyku.

Czekoladę włożyć do rondelka, zalać mlekiem.

Wstawić do większego garnka, z gorącą wodą, trzymać na małym ogniu,  mieszać czekoladę z mlekiem, aż do rozpuszczenia.

Gorącą oblać gruszki, posypać orzechami.

Wyłożyć obok gałkę lodów, cząstki mandarynek i plasterki kiwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz